Gezondheid

Mocht je naar landen in Zuid-Amerika, AziŽ of Afrika gaan, dan wordt vaak aangeraden om je te laten inenten tegen ziektes die hier nog actief zijn. Dankzij een preventieve inenting tegen DTP, gele koorts, tyfus en andere ziekten ben je immuun hiervoor.

Gezond verstand zorgt voor een gezond lichaam

Wees niet te voorzichtig over eventuele gezondheidsproblemen, want daardoor kan je reisplezier behoorlijk worden vergald. Gebruik gewoon je gezond verstand. Als je een goede voorbereiding hebt en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, komt alles goed.

Slaap is goed

Als het even kan, zorg er dan voor dat je uitgerust bent voor je op reis gaat. Reizen kost immers energie en bij aankomst moet je ook nog wennen aan het klimaat en de dagindeling daar. En dan hebben we het nog niet eens gehad over een eventuele jetlag. Kortom: pak die rust!

Drink altijd voldoende

Vooral in warme landen is het goed om veel te drinken zodat je niet uitdroogt. Je kunt aan donkergekleurde urine en een stugge huid merken dat je in de gevarenzone zit. Pas echter wel op met wat je drinkt. In veel landen is kraanwater niet drinkbaar. Drink daarom alleen mineraalwater uit verzegelde flessen of drink thee van gekookt water. Mocht er echt niets anders zijn dan kraanwater, dan kun je dit filteren of met purificatietabletten zuiveren. In warme landen is drie liter water per dag de aanbevolen hoeveelheid.

Eet vers voedsel

HygiŽne is vaak ver te zoeken in ontwikkelingslanden. Eet daarom alleen in druk bezochte restaurants, zodat je zeker weet dat jouw maaltijd niet de halve dag heeft staan wachten op je. Vlees en vis is alleen aan te raden als het goed gaar en vers is. Aan de kust kun je gerust een visje eten, maar in het binnenland is het al snel verdacht. Pas op met voedsel dat bereid is met ongezuiverd kraanwater, zoals salades en ijs. Fruit is veilig als je het zelf kunt pellen.

Wat te doen bij diarree

Reizigersdiarree is een veelvoorkomend ongemak die wordt veroorzaakt door de wisseling van het klimaat of gekruid eten. Mocht het je overkomen, doe het dan rustig aan en neem je medicijnen. Je lichaam kan het verder zelf wel oplossen, als je tenminste veilige dingen eet en drinkt. Vooral drinken is erg belangrijk, want diarree droogt je uit. Mocht het langer aanhouden dan een week, is doktersbezoek wel aan te raden.

Eigen medicijnen

Als je medicijnen gebruikt is het goed om deze niet in je koffer te stoppen, maar bij je te dragen in je handbagage. Vooraf is een bezoekje aan je huisarts of specialist ook aan te raden, voor het geval dat je ziekte zich in warmere landen eerder openbaart. Misschien moet je medicatie er wel op aangepast worden. Als je medicijnen een beperkte houdbaarheid hebben dan kun je ze het beste zo koel mogelijk bewaren.

Vaccinaties voor vertrek

In veel landen zijn nog (infectie)ziekten actief die we in Nederland niet (meer) kennen, zoals polio, tyfus en gele koorts. Daarom ben je verplicht om je te laten inenten voor je naar deze mag afreizen. Hier krijg je een speciaal vaccinatieboekje voor. Minimaal zes weken voor vertrek moet je contact opnemen met de GGD om uit te zoeken of je ingeŽnt moet worden.

Reizen terwijl je zwanger bent

Niet elke luchtvaartmaatschappij neemt zwangere vrouwen mee die al meer dan 32 weken zwanger zijn, dus informeer daar tijdig naar. Met KLM kun je bijvoorbeeld nog vliegen tot de 38e week. Verder is het natuurlijk aan te raden om extra goed op je gezondheid, eten en drinken te letten als je zwanger bent.

Lees meer over Gezondheid op reis


home | sitemap | disclaimer | over ons | last-minutes | rondreis
Copyright © 2006 - 2019 Travelmonkey. All rights reserved.