Gezondheid

Alle inentingen gehad? Mooi. Eventuele aanvullende medicatie zoals malariatabletten zijn geen overbodige luxe. In veel tropische landen kun je ook beter een antimuggenmiddel meenemen, aangezien muggen vaak ziektes verspreiden. Bovendien is zonnebrandcrŤme met een hoge beschermingsfactor aan te raden om verbranden te voorkomen.

Let er op dat je in veel landen niet het water uit de kraan kunt drinken. Dus ook niet de dressings en het ijs dat hiervan gemaakt wordt. Daar kun je namelijk goed ziek van worden. Drink in plaats van kraanwater bronwater dat in flessen te koop is.

Mocht je naar landen in Zuid-Amerika, AziŽ of Afrika gaan, dan wordt vaak aangeraden om je te laten inenten tegen ziektes die hier nog actief zijn. Dankzij een preventieve inenting tegen DTP, gele koorts, tyfus en andere ziekten ben je immuun hiervoor.

Gezond verstand zorgt voor een gezond lichaam

Wees niet te voorzichtig over eventuele gezondheidsproblemen, want daardoor kan je reisplezier behoorlijk worden vergald. Gebruik gewoon je gezond verstand. Als je een goede voorbereiding hebt en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, komt alles goed.

Slaap is goed

Als het even kan, zorg er dan voor dat je veel rust neemt tijdens je vakantie Reizen kost immers energie en bij aankomst moet je ook nog wennen aan het klimaat en de dagindeling daar. En dan hebben we het nog niet eens gehad over een eventuele jetlag. Kortom: pak die rust!

Drink altijd voldoende

Vooral in warme landen is het goed om veel te drinken zodat je niet uitdroogt. Je kunt aan donkergekleurde urine en een stugge huid merken dat je in de gevarenzone zit. Pas echter wel op met wat je drinkt. In veel landen is kraanwater niet drinkbaar. Drink daarom alleen mineraalwater uit verzegelde flessen of drink thee van gekookt water. Mocht er echt niets anders zijn dan kraanwater, dan kun je dit filteren of met purificatietabletten zuiveren. In warme landen is drie liter water per dag de aanbevolen hoeveelheid.

Wat nuttig kan zijn, en ook een hoop ellende kan besparen, is om in het buitenland drankjes te bestellen ZONDER ijs. Negen van de tien keer zijn deze verkoelende ijsklontjes van kraanwater gemaakt, en niet zo fijn voor onze gevoelige maagjes...met een meer dan regelmatig bezoek aan het toilet als gevolg.

Eet vers voedsel

HygiŽne is vaak ver te zoeken in ontwikkelingslanden. Eet daarom alleen in druk bezochte restaurants, zodat je zeker weet dat jouw maaltijd niet de halve dag heeft staan wachten op je. Vlees en vis is alleen aan te raden als het goed gaar en vers is. Aan de kust kun je gerust een visje eten, maar in het binnenland is het al snel verdacht. Pas op met voedsel dat bereid is met ongezuiverd kraanwater, zoals salades en ijs. Fruit is veilig als je het zelf kunt pellen.

Wat te doen bij diarree

Reizigersdiarree is een veelvoorkomend ongemak die wordt veroorzaakt door de wisseling van het klimaat of gekruid eten. Mocht het je overkomen, doe het dan rustig aan en neem je medicijnen. Je lichaam kan het verder zelf wel oplossen, als je tenminste veilige dingen eet en drinkt. Vooral drinken is erg belangrijk, want diarree droogt je uit. Mocht het langer aanhouden dan een week, is doktersbezoek wel aan te raden.

Eigen medicijnen

Als je medicijnen gebruikt is het goed om deze niet in je koffer te stoppen, maar bij je te dragen in je handbagage. Als je medicijnen een beperkte houdbaarheid hebben dan kun je ze het beste zo koel mogelijk bewaren.

Reizen terwijl je zwanger bent

Niet elke luchtvaartmaatschappij neemt zwangere vrouwen mee die al meer dan 32 weken zwanger zijn, dus informeer daar tijdig naar. Met KLM kun je bijvoorbeeld nog vliegen tot de 38e week. Verder is het natuurlijk aan te raden om extra goed op je gezondheid, eten en drinken te letten als je zwanger bent.

Voor meer informatie en tips omtrent de gezondheid op reis zie ook gezondheid op reis en reisziektenhome | sitemap | disclaimer | over ons | last-minutes | rondreis
Copyright © 2006 - 2019 Travelmonkey. All rights reserved.